LES FILLES DEL REI HERODES
Població: -
Comarques: Tota Catalunya
Temàtica: Bíblia, religiosa
Edats recomanades: Cicle Mitjà, Cicle Superior i 1r Cicle ESO
Llegenda documentada: És una llegenda popular arrelada a diferents zones de Catalunya.
· AMADES, J.; PUJOL, F. (1936) Cançoner Popular de Catalunya. Volum I: Diccionari de la dansa, dels entremesos, dels instruments de música i sonadors. Pàg. 76. Fundació Concepció Rabell i Cibils vda. Romaguera.
· MOREIRA, J. (1934) Del folklore tortosí: costums, ballets pregàries, parèmies, jocs i cançons del camp i de la ciutat de Tortosa. Pàg. 325-326. Impremta Querol.
· SADURNÍ, P. (2000) Folklore del Penedès. Fundació Caixa Penedès.
Si bé aquests personatges no sóc exclusius del folklore i la mitologia catalanes, diferents històries les situen de pas pel nostre país. Però abans d'entrar en matèria, qui era el rei Herodes?

Herodes el Gran va regnar sobre Judea, Galilea, Samària i Idumea. Un dels seus actes que destaca la Bíblia és que va ordenar arrestar i tancar Joan Batista en considerar-lo enemic. Joan Baptista coneixia el desig que sentia Herodes per Heròdies, dona del seu germà Felip i li deia que no era possible que la posseís.

Amb aquesta situació, Herodes va celebrar el seu aniversari davant les més altes autoritats de Galilea. La filla d'Heròdies va ballar davant del rei i va deixar-lo tan captivat, en acabat, va prometre que li donaria tot allò que volgués. Instigada per la seva mare, la noia li va demanar el cap de Joan Baptista en una safata. Herodes estava compungit per aquella demanda, però era un home de paraula i ho havia promès. Va ordenar als seus homes que el decapitessin aquella mateixa nit. Heròdies ho va celebrar, però no va ser l'única. Les filles d'Herodes també ho van celebrar i van ballar tota la nit sense descans.

Déu ho va considerar un insult molt greu i les va castigar a ballar eternament. És per això que cada vigília de la mort de Joan Baptista, la Revetlla de Sant Joan, es poden sentir de lluny tota una orquestra de gralles i flabiols que acompanyen dues aures fantasmals. Si aguditzem la vista, podrem veure que els espectres tenen forma de noia, amb vestits de festa i amb panderos que fan sonar al ritme de la música.

També hi ha qui diu que un dia van passar pel riu Segre. Estava gelat i van deturar-se a sobre. Amb la força del ball, van esquerdar la capa de gel i va caure dins de l'aigua. Però feia tant de fred que l'aigua va tornar a gelar i els va tallar el cap. Des de llavors, estan condemnades no només a ballar tota l'eternitat, sinó a subjectar els seus caps tallats.

D'aquí que alguns vells de Barcelona encara exclamen 'ballaràs més que les filles del rei Herodes' quan algú té entre mans un assumpte delicat.
La vostra donació és un ajut al projecte 'Llegendes de Catalunya' i a la Cultura Catalana. Els fons recaptats només seran utilitzats en les despeses derivades directament o indirecta del projecte. Ens comprometem a presentar cada any una revisió dels ingressos i les despeses per tal de ser fidels i transparents amb la vostra ajuda. Gràcies!
Llicència de Creative Commons
Llegendes de Catalunya està subjecte a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Creat a partir d'una obra disponible a llegendesdecatalunya.plisweb.com