PIRENE
Població: -
Zona: Pirineus
Temàtica: Mite
Edats recomanades: Totes
Llegenda documentada: És una llegenda popular arrelada al país.
· VERDAGUER, J. (2002) L’Atlàntida. Cant I. Quaderns crema, Barcelona.
Els Grecs estaven enamorant del nostre país. Tant era així, que un dels seus mites parlava de la creació dels Pirineus, la serralada més alta de Catalunya.

El mite explica que Ibèria estava governada pel rei Tubal. El rei va tenir set fills: el primogènit Tarraho; Íber, Semptofail, Arifi, Kesed, Taari i la seva estimada Pirene. Els sis primers van marxar de casa per conquerir món i regnar les seves pròpies terres. Però Pirene es va quedar per cuidar el seu pare, que ja era molt vell. Segons expliquen les llegendes, Tubal va regnar 155 anys!

Un dia, un monstre de tres caps va arribar a Ibèria disposat a arrabassar la corona a Tubal. El rei d'Ibèria, que ja era vell i no tenia forces per defensar el tron, va demanar a la seva filla que fugís cap al nord. Gerió va destronar Tubal i descobrí que Pirene havia fugit als boscos del nord. Allà no podria pas trobar-la, així que va incendiar l bosc de punta a punta per evitar que Pirene reclamés mai el tron d'Ibèria.

La columna de fum era tan gran que es podia veure des de qualsevol racó del món. Hèracles la va veure des de la seva llar i va córrer en aquella direcció. Quan arribà a la base de l'incendi, uns braços sortiren d'entre les flames i li abraçaren el coll. Una noia bella i jove sortí del foc. Estava malferida i dèbil. La noia, Pirene, li va explicar que Gerió havia destronat a son pare i la perseguia per donar-li mort. Acabada la història, exhalà el seu últim alè i morí en braços de l'heroi.

Hèracles va quedar tan compungit per la mort de Pirene, que va decidir fer-li ell mateix la sepultura. Va cobrir el cos inert de la noia amb pedres gegantines fins que hi havia tota una serralada que travessava la península des del Mar Cantàbric fins el Mar Mediterrani. Les últimes pedres, les més petites, les va llançar més enllà i es va formar el Cap de Creus. L'heroi va decidir perseguir Gerió per fer-li pagar aquell crim i, segons diuen, Gerió va fundar la ciutat de Girona per protegir-se d'Hèracles. Això, però, és ja una altra història...
La vostra donació és un ajut al projecte 'Llegendes de Catalunya' i a la Cultura Catalana. Els fons recaptats només seran utilitzats en les despeses derivades directament o indirecta del projecte. Ens comprometem a presentar cada any una revisió dels ingressos i les despeses per tal de ser fidels i transparents amb la vostra ajuda. Gràcies!
Llicència de Creative Commons
Llegendes de Catalunya està subjecte a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Creat a partir d'una obra disponible a llegendesdecatalunya.plisweb.com