EL COMTE ESTRUC
Població: Llers
Comarca: Alt Empordà
Temàtica: Vampirisme, bruixeria, noblesa
Edats recomanades: Cicle Mitjà, Cicle Superior i ESO
Llegenda documentada: És una llegenda popular estesa a tot el territori, però hi ha poques referències històriques i la majoria són aportacions sense contrastar.
· CATALÀ, P. (1983) Llegendes de castells catalans. Dalmau Editor, Barcelona
· FÀBREGAS, X. (1979) Tradicions, mites i llegendes dels catalans. Edicions 62, Barcelona
El folklore català està ple de sorpreses per descobrir. Si us preguntés qui va ser el primer vampir de la història, què respondríeu? Segur que alguns heu pensat en Vlad Tepes, l'Empalador, un noble de Valàquia que va atemorir la població durant el segle XV. Però sabeu qui és el comte Estruc? No us preocupeu, que ara ho sabreu...

Explica la llegenda que, a la darreria del segle XII, la població del nord de Catalunya encara no havia adoptat del tot el Cristianisme. No era estrany veure encara rituals pagans a diferents llocs de Girona i de l'Empordà. Alfons II, el Cast, rei de la Corona d'Aragó, encara era molt jove per governar i seguia atentament els consells del bisbe de Barcelona, Guillem de Torroja. Les Corts havien designat Guillem com a tutor del rei fins que aquest assolís la majoria d'edat. I fou el mateix Guillem de Torroja qui va recomanar d'enviar el comte Estruc a les terres heretges per evitar el paganisme.

El comte Estruc va instal·lar-se al castell de Llers, molt proper a la frontera amb el comtat de Besalú. Feia vida al castell i pràcticament no sortia a la llum del sol. Va fer cremar desenes de bruixes i va executar qualsevol sospitós d'heretgia. La majoria de la població no l'havia vist mai sortir del seu castell, però tremolaven només d'escoltar el seu nom. Gairebé totes les persones executades eren innocents, però era una manera més de dissuadir la gent. Entre les executades, algunes bruixes de veritat van maleir el comte des de la foguera. El comte Estruc va morir molt vell, tot i que hi ha qui aventura que l'havia enverinat el seu capità de confiança, Benach. Benach estava enamorat de la filla del comte, Núria, i ella odiava profundament el seu pare.

Sigui com sigui, les malediccions de les bruixes condemnar per sempre l'esperit del comte Estruc. Va reviure amb l'aspecte d'un noi jove i atractiu que a les nits assetjava la població i es bevia la sang d'aquells que aconseguia capturar. També es dedicava a seduir vilment les donzelles verges. Quan les havia captivat amb el seu encant endimoniat, les forçava i les deixava embarassada. Però nou mesos després, les noies donaven a llum a un monstre que moria instants després de sortir. És clar, els vampirs no poden tenir descendència.

El comte Estruc va continuar atemorint la població durant molts anys i encara se li van atribuir algunes sequeres i terratrèmols a la comarca. Fins que una monja vella va trobar el seu nínxol i el va matar mentre dormia. Uns altres diuen que va ser un ermità d'origen jueu qui el va matar amb un ritual relacionat amb la càbala. En aquest cas, com que és una llegenda poc documentada i que ha sobreviscut gràcies a la tradició oral, poc sabem què hi ha de cert i què hi ha de ficció. El que sí que podem dir és que molt probablement el comte Estruc fos un foraster d'origen occità. En aquella època, els càtars havien estat perseguits i executats en nom de l'Església de Roma. Se'ls atribuïen tota mena de crims i barbàries per justificar la seva persecució. Una de les persones que va aconseguir refugiar-se a terres catalanes devia tenir per cognom Astruc, que vol dir 'estrella' o 'astre' en occità i que té origen jueu. La fantasia al voltant dels càtars devia fer néixer un personatge grotesc al voltant de tota aquesta història. Veritat o no, encara avui dia és habitual sentir l'expressió 'tenir malastrugança o benastrugança'...
La vostra donació és un ajut al projecte 'Llegendes de Catalunya' i a la Cultura Catalana. Els fons recaptats només seran utilitzats en les despeses derivades directament o indirecta del projecte. Ens comprometem a presentar cada any una revisió dels ingressos i les despeses per tal de ser fidels i transparents amb la vostra ajuda. Gràcies!
Llicència de Creative Commons
Llegendes de Catalunya està subjecte a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Creat a partir d'una obra disponible a llegendesdecatalunya.plisweb.com