Solivella és un del municipis amb més documentació sobre activitat de bruixes. De fet, les males veus afirmen que totes les dones del municipi ho són. I, fins i tot, hi ha qui aventura que d'aquell poble vénen les pitjors calamarsades del Camp de Tarragona i els núvols eren la forma que adoptaven les bruixes per fer mal a les altres persones.

Fa molts i molts anys, un camperol treballava les seves terres quan una tempesta el va sorprendre. Uns núvols negres s'apropaven des de l'horitzó amb molt males intencions. De ben segur que portaven pedra i no volia que cap ni una li caigués a sobre i li obrís el cap. No li va donar temps ni a guardar les eines. Arrencà a córrer falç en mà cap al poble per refugiar-se a casa seva mentre els núvols l'encalçaven. Sentia cada cop més a prop els trons i els llampecs il·luminaven el firmament a cada nou espetec. Però la tempesta era més ràpid que ell i no va trigar a atrapar-lo.

Espantat com estava per la foscor que ara l'envoltava i pels trons que sonaven aquí i allà, no va tenir cap més idea que llançar la falç cap al cel amb totes les seves les forces. La seva eina va volar amunt i amunt fins que va travessar el núvol i el va travessar. No va caure enlloc i el camperol va observar que, de sobte, el núvol que tant li havia fet patir s'esvaïa per complet. Ja no hi havia ni llamps ni tron ni pedra ni pluja. El sol tornava a brillar tant alt com abans que arribés la tempesta.

El camperol va continuar el seu camí cap a casa. A la porta, hi havia una bona aglomeració de gent arreplegada. Gairebé li semblava que hi havia més gent allà que habitants en tot el poble. Al centre de totes les mirades, una dona nua i xopa que es dessagnava amb una falç clavada al mig del cor. La falç no era una altra que la que el camperol havia llançat mentre fugia de la tempesta; la dona, la seva pròpia esposa, que havia mort travessada per l'eina del seu marit.
BON COP DE FALÇ
Població: Solivella
Comarca: Conca de Barberà
Temàtica: Bruixeria
Edats recomanades: Cicle Mitjà i Cicle Superior
Llegenda documentada: És una llegenda popular arrelada al municipi.
La vostra donació és un ajut al projecte 'Llegendes de Catalunya' i a la Cultura Catalana. Els fons recaptats només seran utilitzats en les despeses derivades directament o indirecta del projecte. Ens comprometem a presentar cada any una revisió dels ingressos i les despeses per tal de ser fidels i transparents amb la vostra ajuda. Gràcies!
Llicència de Creative Commons
Llegendes de Catalunya està subjecte a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Creat a partir d'una obra disponible a llegendesdecatalunya.plisweb.com