EL RESCAT DE LES CENT DONZELLES
Zona: Baronia de Pinós
Comarca: Berguedà
Temàtica: Història, noblesa
Edats recomanades: Ed. Primària i 1r Cicle ESO
Llegenda documentada: És una llegenda popular basada en fets històrics. La llegenda fou recollida per primer cop per fra Bernat Mallol al Monestir de Santes Creus, on hi ha el sepulcre de Galceran de Pinós.
· AMADES, J. (2009) Les millors llegendes populars. La Butxaca.
· DE RIQUER, M.; DE SALAS, X. (1944) La leyenda de Galcerán de Pinós y el rescate de las cien doncellas (en castellà). Antonio J. Rovira.
La llegenda que ara us explicarem és a cavall entre la història i la imaginació dels cronistes que van explicar-la. Expliquen els annals que el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV va donarl baró de Pinós, que vivia a Bagà, era un gran amic del comte de Barcelona i va proposar el seu propi fill, Galceran de Pinós, com a almirall de les tropes catalanes. El cavaller Sancerní, amic de Galceran, va lluitar amb valentia al seu costat.

Almeria era una ciutat fortament emmurallada i amb una defensa de molts milers d'homes. Potser per això, el rei de Castella també havia demanat ajuda al rei de Navarra, García Ramírez, i al Senyor de Gènova. Tothom va lluitar a la batalla, però les forces catalanes foren decisives per a la victòria. Galceran de Pinós i el cavaller Sancerní van liderar les seves tropes i l'11 d'octubre de 1147 ja havien fet seva la ciutat. Però no tenint prou amb la victòria, van perseguir els sarraïns que fugien cap a Granada abatent tots aquells que trobaven pel camí.

Aquesta gesta no acabà gens bé per a ells. El rei de Granada va aconseguir capturar-los i els va tancar en unes masmorres sabedor del valor dels seus presoners. El rei de Castella i el comte de Barcelona no podien permetre's la pèrdua d'aquells dos grans combatents. Així que van provar d'alliberar-los de totes les maneres que van saber. Al final, el rei sarraí va demanar un rescat de cent-mil monedes d'or, cent cavalls blancs, cent vaques prenyades, cent brocats de fil d'or i cent donzelles.

El baró de Pinós, pare de Galceran, va aconseguir ràpidament els béns materials que reclamava el rei de Granada, però no era tant fàcil aconseguir totes aquelles noies. Per tal d'ajuntar-les, va decidir que les famílies que tinguessin tres donzelles, en donaries dues; les que en tinguessin dues, en donarien una; i entre totes les famílies que només en tenien una, farien un sorteig per triar-la. Així fou que va aconseguir les cent donzelles que li feien falta per pagar el rescat.

Galceran de Pinós i el cavaller Sancerní havien passat més de cinc anys de captiveri a la presó granadina. Galceran era molt religiós i cada dia s'encomanava a Sant Esteve, patró de la seva baronia. Al final, el Sant va tenir misericòrdia d'aquells dos homes i els va alliberar. Galceran de Pinós i el cavaller Sancerní dormien a la presó emmanillats i famolencs. Van despertar-se amb una remor fina a les orelles. Eren a una platja desconeguda i l'aigua llepava els seus peus descalços.

Quan caminaven per una carretera principal a la recerca d'algun poble, van creuar-se amb una caravana molt gran que transportava cofres plens d'or i altres béns. La gent caminava capcota i trista. Els van explicar que anaven cap a Granada a pagar el rescat pel fill del baró de Pinós i el seu cavaller, i que no tornarien a veure mai més les seves filles. Galceran es va presentar content d'haver evitat que entreguessin el rescat i van girar en direcció a Tarragona a celebrar l'alliberament.

Expliquen les històries, que la platja on van ser trobats era al municipi de Salou. I en el lloc on van creuar-se amb la caravana, van construir una capella en honor a la Mare de Déu de l'Ombra, patrona dels presoners. Quan Galceran de Pinós arribà al seu poble, Bagà, el seu pare va destinar part de les monedes del rescata a erigir una església dedicada a Sant Esteve.
La vostra donació és un ajut al projecte 'Llegendes de Catalunya' i a la Cultura Catalana. Els fons recaptats només seran utilitzats en les despeses derivades directament o indirecta del projecte. Ens comprometem a presentar cada any una revisió dels ingressos i les despeses per tal de ser fidels i transparents amb la vostra ajuda. Gràcies!
Llicència de Creative Commons
Llegendes de Catalunya està subjecte a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Creat a partir d'una obra disponible a llegendesdecatalunya.plisweb.com