LES ALOGES DE MONTSERRAT
Població: -
Comarca: Anoia, Bages i Baix Llobregat
Temàtica: Mite, fantàstica
Edats recomanades: Ed. Infantil i Cicle Inicial
Llegenda documentada: És una història fictícia creada exclusivament per 'Llegendes de Catalunya'. N'hi ha d'altres llegendes inspirades a les muntanyes de Montserrat recollides per costumistes com ara Joan Amades.
És ben sabut per tots que les muntanyes de Montserrat van viure sota el mar fa milers d'anys. La seva forma característica, amb corbes i pics rodons, és coneguda arreu del món. Els experts us diran que no hi ha res de màgic en elles; us parlaran de roques i substrats, de pluja, vent i desgast. Nosaltres no us direm que no tenen raó, però sí que us explicarem la veritable història sobre les meravelloses formes de Montserrat.

Quan Montserrat encara era sota l'aigua, tot just les persones començaven a habitar el continent africà. Però hi havia milions i milions d'éssers que poblaven la terra: animals, plantes, fongs i increïbles éssers fantàstics. A Montserrat, vivia tot un poble d'aloges, dones d'aigua que protegien aquella regió i que tenien poders màgics. Entre els seus poders, destacaven l'habilitat d'aturar grans onades, crear o desfer remolins d'aigua i comunicar-se amb tots els animals marins. Cal dir que la majoria d'aloges eren bones per natura i sempre utilitzaven els seus poders amb molta cura. Però, a més de bones, també eren molt juganeres i es passaven el dia pensant en noves maneres de divertir-se.

El que més els agradava era decorar les seves coves marines. Podien passar-se hores girant i regirant cada detall fins que quedaven satisfetes. I no només ho canviaven tot per dins, sinó que veure les seves coves per fora era tot un espectacle visual. Ara mostraven la roca nua, ara estaven cobertes de mil tipus d'algues; ara hi havia caus d'animalons, ara hi havia petites escultures. Hom podia veure-les un dia i a l'endemà no reconèixer en absolut allò que veia.

Un dia, avorrides ja de decorar sempre amb les mateixes formes, es van reunir al centre del seu poblat. Van decidir que reformarien entre totes la muntanya submarina on vivien i li donarien formes ben diverses. L'endemà mateix, quan els primers rajos del sol es van filtrar entre l'aigua, les aloges van sortir del cau ben animades. Sense pausa, van modelar aquella muntanya que ara coneixem com a Montserrat. Cadascuna de les aloges va esculpir una roca diferent, que ara coneixem amb el nom d'agulles. Avui dia se'n conserven a dotzenes i podem trobar-les en forma de verdures, hortalisses, animals...

Encara no les heu anat a veure? I a què espereu?
La vostra donació és un ajut al projecte 'Llegendes de Catalunya' i a la Cultura Catalana. Els fons recaptats només seran utilitzats en les despeses derivades directament o indirecta del projecte. Ens comprometem a presentar cada any una revisió dels ingressos i les despeses per tal de ser fidels i transparents amb la vostra ajuda. Gràcies!
Llicència de Creative Commons
Llegendes de Catalunya està subjecte a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Creat a partir d'una obra disponible a llegendesdecatalunya.plisweb.com